Solera je metoda, jejíž vynález se připisuje Maurům, vznikla pro blendování sherry a dnes se používá při výrobě brandy, rumů, octů, apod. Základním pricipem této metody je míchání různě starých destilátů po určitém intervalu (často bývá 1 rok), které má pro každý alkohol pevně daná pravidla. Pro vysvětlení uvádíme příklad. Máme 4 sudy. Naplníme první sud a necháme rok zrát. Pak se naplní druhý sud a opět rok zraje. Takto se pokračuje dokud se nenaplní poslední sud. V našem případě tedy máme destiláty ve stáří od 4 let do 1 roku. V tomhle okamžiku se z nejstaršího sudu stočí určité množství - pro náši ukázku polovina. Tato polovina se pak použije do výsledného blendu. No a teď v čem solera spočívá. Z druhého nejstaršího sudu, tedy číslo 3 se doplní sud 4, 3 se doplní 2, 2 pak jedničkou a jednička čerstvým destilátem. Pak probíhá opět roční zrání a proces se opakuje. Tímto procesem se dosahuje konzistentnosti a vyváženosti výsledného blendu. No a po 20 letech máme směs ve které je zastoupen destilát od 4 až po 20 let. Tento systém je kontinuální jak vyplývá z popisu a představuje velmi velkou a dlouhodobou investici.
Solera
zraje v dubových sudech nejméně šest měsíců, má nejmenší obsah alkoholu a má jantarovou barvu.
Solera Reserva
zraje více než dvanáct měsíců a ve srovnání se Solerou obsahuje výsledný destilát více alkoholu.
Solera Grand Reserva
Zraje v sudech nejméně 3 roky, obvykle více než 10 let.